Aksamitny Jarmuż z orzechami

Przepis:

Opłukać i osuszyć liście jarmużu. 

Posiekane grubo orzechy uprażyć na patelni, dodać olej kokosowy i mleczko, nałożyć rozdrobnione liście jarmużu, wymieszać i dusić pod przykryciem aż objętość liści mocno się zmniejszy.  

Zdjąć przykrywkę i mieszając zredukować płyn.

Doprawić  cytryną, solą i pieprzem, ewentualnie dodać żurawinę i podawać. 

jarmuz-z-orzechami
Składniki:
  • 300 g liści jarmużu
  • 100 g orzechów piniowych lub włoskich
  • 20 g oleju kokosowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • 40 g suszonej żurawiny (opcja)

20 MINUT

6 PORCJI

240 kcal/100 g


Zadziwiająco delikatny, wiosenny dodatek do potraw


Twardość jarmużu znika po kontakcie z wysoką temperaturą, ale pozostaje wspaniały smak i aromat.


Wspaniałe źródło białka.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus