Bezglutenowe ciasteczka zimowe

Przepis:

Pokroić obranego banana i wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodać mleko, olej, miód i zmiksować.

Mąkę gryczaną wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej i dodać do masy.

Dodać posiekane bakalie i przyprawy i dokładnie wymieszać.

Nieduże porcje ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ~20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Przed układaniem na blasze, masę można podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. Otrzymamy wtedy ciasteczka w dwóch kolorach.

ciasteczka-na-ostatnią-chwilę
Składniki:
  • duży banan
  • 5 posiekanych daktyli
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • łyżka kakao (opcja)


Szybki i prosty sposób wykonania.


Dodaj swoje ulubione bakalie.


Kasza jaglana i mąka gryczana wzmacniają odporność.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus