Gruszka z wiśniami

Przepis:

Gruszki obrać i przy pomocy łyżki paryskiej usunąć gniazdo nasienne (od spodu). Ułożyć gruszki w średnim garnku, tak aby miały delikatny luz. Zalać gruszki sokiem z pomarańczy i wodą. Gotować przez około 5-10 min (do średniej miękkości).

Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać wydrylowane wiśnie, podsmażyć je przez kilka minut. Można dodać miodu. Część z wiśni zblendować na gładki sos.

Na drugiej patelni rozgrzać śmietanę, dodać łyżkę miodu i zredukować do konsystencji gęstego białego sosu.

Udekorować talerz sosem śmietanowym i wiśniowym. Gruszkę można podawać w całości, w ćwiartkach lub w plasterkach, układając na wiśniach.

pomarańczowa gruszka na wiśniach z sosem śmietankowym
Składniki:
  • 4 dojrzałe gruszki
  • sok z pomarańczy
  • miód
  • 200 g  wiśni
  • 100 ml śmietany 30% (bez karagenu)
  • masło klarowane

20 MINUT

4 PORCJE

105 kcal / 100 g


Karagen (E407) - zagęszczacz, którego polecam unikać


Gruszki, wiśnie, miód i śmietana pochodzą od lokalnych dostawców.


Smak deseru można przełamać listkiem świeżej mięty

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus