Imbirowo-miodowa zupa krem z dyni

Przepis:
Kawałki dyni sparzyć od strony skóry wrzątkiem i obrać.
Obraną dynię pokroić na drobną kostkę, posolić i podsmażyć na maśle klarowanym.
Kiedy dynia zmięknie, dodać sok z pomarańczy i 0,5 l bulionu. Gotować pod przykryciem aż do miękkości, następnie zblendować na gładko.
Dodać starty świeży imbir (do smaku) i 2 łyżki miodu.
Gotując na małym ogniu blendować dodając mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Gęstość zupy kontrolować bulionem.
Przed podaniem zupę przetrzeć przez sito i podawać z prażonymi pestkami dyni i/lub ziarnami czarnego sezamu.
przepis na zupę dyniową
Składniki:
  • 1,5 kg oczyszczonej z pestek i włókien dyni
  • 0,5-1 l bulionu warzywnego
  • 100 g masła klarowanego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z 4 pomarańczy
  • korzeń świeżego imbiru
  • miód
  • biały pieprz mielony
  • sól morska
  • pestki dyni
  • ziarna czarnego sezamu


Dynia to źródło witamin A, E i K.


Obecne w dyni niacyna i cynk korzystnie wpływają na stan skóry.


Witamina C i żelazo zapobiegną anemii i wzmocnią odporność.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus