İzmir midnight – brownie z orzechami

Przepis:

Biszkopty pokruszyć do bardzo dużej miski.
Migdały zalać wrzątkiem i obrać z łupinek (można też kupić płatki migdałowe). Orzechy i migdały posiekać na duże kawałki i prażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją i uwolnią aromat. Wymieszać w misce z biszkoptami i suszoną żurawiną.

Kakao wymieszać z miodem lekko podgrzewając (nie wolno gotować), a następnie dodać masło i rozprowadzić całość na gładką niegęstą masę (gęstość kontrolować wodą). Odstawić do przestygnięcia i ciepłą jeszcze zalewę miodowo-maślano-kakaową doprawić ziarenkami wanilii. Masą tą zalać mieszankę biszkoptów, żurawiny i orzechów i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany wsad rozłożyć w tortownicy delikatnie ubijając na gładko, przykryć i odstawić na 1 h do lodówki.

W rondlu podgrzać mleczko kokosowe z pokruszoną czekoladą i rozprowadzić na gładka masę. Tak przygotowaną polewą pokryć placek w torownicy, wygładzić i odstawić do lodówki na kolejne 3 godziny lub całą noc.

Przed podaniem przygotować mus z malin. Część musu malinowego można przecisnąć przez sitko pozbywając się pesteczek i używać do dekoracji.

przepis na brownie z orzechami
Składniki:
  • 800 g połamanych biszkoptów lub pierników
  • 200 g posiekanych orzechów nerkowca i migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g kakao
  • przegotowana zimna woda
  • 250 g miodu
  • 160 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 200 g malin (mogą być mrożone)


Można użyć orzechów włoskich i laskowych.


Musu malinowego nie dosładzamy.


Pozostałą laseczkę wanilii można umieścić w zamkniętym słoiczku z ksylitolem nadając mu waniliowego aromatu.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus