Kolagenowa galaretka drobiowa

Przepis:

Skrzydełka zalać w garnku 2 litrami zimnej wody i zagotować. Zebrać z powierzchni szumowiny, do czystego rosołu dodać przekrojoną na pół cebulę i
oczyszczone, obrane i posiekane warzywa i przyprawy.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do momentu, kiedy mięso skrzydełek będzie odchodzić od kości
(2 -3 godziny). Jeśli będzie potrzeba uzupełniaj wodę tak, aby po zakończeniu procesu pozostało 0,5-0,7 l wywaru.

Na zakończenie gotowania wywar doprawić solą i pieprzem. Wywar odcedzić i odstawić do schłodzenia. Z powierzchni wywaru usunąć tłuszcz.

Mięso ze skrzydełek (z kawałkami skórki) obrać, rozdrobnić i odłożyć, jajka ugotować na twardo (8 min) i podzielić na ćwiartki. Natkę pietruszki w całości posiekać lub podzielić na listki.

W wodzie lodowej ustawić 4 salaterki. Ułożyć na dnie warstwę mięsa, następnie warstwę natki pietruszki, następnie ćwiartkę jajka. Całość zalać odtłuszczonym bulionem.

Przenieść do lodówki, po związaniu galaretki podawać skropione sokiem z cytryny.

kolagen
Składniki:
  • 1,5 g skrzydełek z kurczaka
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera (korzeń)
  • 5 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kurkumy
  • por (biała część)
  • sól morska i pieprz
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • cytryna
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus