Kreolski dip Chien

Przepis:

Do średniej miski wycisnąć sok z limonki i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Kolendrę (z łodygami), cebulki i szczypior bardzo drobno posiekać. Wrzucić do miski z sokiem, dodać pieprz, sól i 2-3 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszać.

Oczyścić papryczkę z pestek, drobno posiekać i rozetrzeć w moździerzu. Najlepiej używać przy tym rękawiczek kucharskich. Posiekaną papryczkę zalać w rondelku 50 ml zimnej wody i zagotować redukując wodę do minimum.

Przestudzoną do 50-60°C masę z papryczki przełożyć do miseczki, dodać łyżkę miodu, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Podawać w małych kokilkach, do pieczonych kawałków mięsa, ryb, owoców morza, pieczywa i warzyw.

kreolski-dip-chien-z-kolendrą
Składniki:
  • 1 limonka
  • 1 papryczka Jalapeño (lub Chilli)
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • 2 szalotki ze szczypiorem
  • oliwa z oliwek
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody

20 MINUT

6 PORCJI

205 kcal/100 g


Szczególnie dobrze komponuje się z musem z mango.


Kolendra ma właściwości przeciwgrzybiczne i antyseptyczne.


Stopień ostrości papryki podawany jest w skali Scoville'a.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus