Puszysty sernik

Przepis:

Ciasto: Mąkę żytnią wymieszać ze stewią, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać masło, 3 żółtka i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ~2 godziny.

Masa serowa: Oddzielić do oddzielnego naczynia dwa białka. 5 żółtek roztrzepać przy pomocy miksera (rózgi), dodać do nich twaróg, stewię, mąkę jaglaną, jogurt, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, a na koniec ubite (ze szczyptą soli) na sztywną pianę białko z  2 jajek.

Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubej tarce, do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – w ten sposób powstanie spód sernika (nie ugniatać). Zapiec wstępnie ciasto w piekarniku, po czym wylać na zapieczony spód masę serową. Piec całość przez 90 minut w piekarniku z termoobiegiem (z wyłączoną górną grzałką) w temperaturze 160°C. Gotowy upieczony sernik podawać na zimno.

przepis na sernik pieczony
Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg chudego twarogu (najlepiej sernikowego)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki stewii
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • skórka otarta z małej cytryny lub połowy pomarańczy

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • łyżka stewii
  • 2/3 kostki masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao


Podawać z owocami sezonowymi.


Do dekoracji można użyć syropu klonowego, z pędów sosny lub syropu z agawy.


Stewię można zastąpić ksylitolem.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus