Wegetariańskie kotlety z buraka

Przepis:

Buraki obrać i podzielić na małe cząstki. Wrzucić do blendera kielichowego, dodać olej, czosnek, pieprz, sól i sos sojowy (niekoniecznie).

Zblendowany hummus przełożyć z blendera do miski i wymieszać z bułką tartą.

Formować kotleciki o grubości 1,5-2 cm.

Układać na pergaminie do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 min.

wegetariańskie kotlety z buraka
Składniki:
  • 400 g buraków (ugotowanych)
  • 100 g bułki tartej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy (opcja)
  • 100 g pestek słonecznika


Masę z blendera można podzielić na dwie części: z jednej zrobić kotleciki, a drugą zostawić na hummus do śniadania.


Słonecznik uzupełnia białko w daniach wegetariańskich.


Kotlety z buraka można użyć m.in. do przygotowania burgerów.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google Plus